Domaća šalša od rajčice s bosiljkom
Za 4 osobe
Sastojci:
• 1,5 kg zrelih rajčica
• 1 manji poriluk
• 1 srednji crveni luk
• 2 režnja češnjaka
• 1 veća mrkva
• 4 žlice maslinovog ulja (i još malo za kraj)
• sol i svježe mljeveni papar
• 4–5 listova svježeg bosiljka
Priprema:
1. Rajčice operi i posuši, pa ih nareži na veće kocke – ne guli koru.
2. Poriluk, luk i češnjak sitno nasjeckaj. Na 4 žlice maslinovog ulja lagano ih propirjaj u široj posudi, dok ne omekšaju i puste miris.
3. Dodaj rajčice, promiješaj i ostavi da lagano krčkaju na tihoj vatri.
4. Mrkvu oguli i naribaj što sitnije, pa je dodaj u smjesu kad rajčice puste sok.
5. Kuhaj na laganoj vatri uz stalno miješanje, dok se rajčice gotovo ne raspadnu, a šalša ne postane gusta i sjajna.
6. Pred kraj kuhanja dodaj još malo maslinovog ulja, posoli, popapri i ubaci natrgane listove svježeg bosiljka.
7. Makni s vatre i ostavi da se kratko odmori prije posluživanja.
Napomena:
Ova šalša je osnova mnogih jela – savršena uz tjesteninu, pečeno meso, ribu ili jednostavno uz komad kruha. Ako želiš glađu teksturu, možeš je lagano usitniti štapnim mikserom, ali ja je najradije ostavim rustikalnu – da se osjeti svaka kockica rajčice i trag naribane mrkve.
Priča iza recepta
Ovu šalšu kuham svako ljeto, kad su rajčice na vrhuncu – pune sunca, slatke i mesnate. Ujutro ih uberemo u vrtu, još tople od sunca, i složno krenemo u rezanje, pirjanje i miješanje. Miris luka na ulju uvijek prvi ispuni kuhinju, a onda krene ono pravo – miris rajčice, bosiljka i sjećanja.
Kuhala sam je tisuću puta – za obitelj, za prijatelje, za goste koji je godinama traže u raznim jelima. Ali najposebnija šalša je ona koju kuham za svoju unučicu. Uvijek joj ostavim jednu zdjelicu sa strane, samo s kruhom, jer tako najbolje osjeti sve što šalša u sebi nosi – ljeto, ljubav i jednostavnost.