Delicious Zagreb božićni vodič

I dok se opravdano nadamo da će zagrebački Advent ponovno ponijeti titulu jednog od najboljih i najljepših, Delicious Zagreb za vas je kreirao vodič po zagrebačkim lokalima koji i sami imaju posebnu adventsku ponudu. Od zanatskih pekara, streetfooda, bistro ponude, fine dininga do nezaboravnih zabavnih trenutaka, Zagreb je i ove godine hit zimska destinacija.

Ako se subotom nađete u centru grada, navratite u Cukeraj u Bogovićevoj, gdje se svake subote nazdravlja pjenušcem uz živu svirku. Već drugu godinu zaredom uz glazbeni duo koji predvodi sestra poznatog pjevača Dine Jelusića pjevaju gosti Cukeraja, ali i svi prolaznici. Šuška se da bi baš Dino mogao biti njihov gost u subotu prije Badnjaka.

Lari i Penati, instagram

Kad smo već kod Badnjaka, on je u Zagrebu svakako jedan od najveselijih dana u godini. Budući da ove godine pada na inače neradnu nedjelju, neki su ga lokali odlučiti proslaviti ranije. Tjedan uoči Badnjaka Pod Zidom i Ficlek nudit će poseban riblji meni, a Lari and Penati ove će godine, u petak 22. prosinca, imati “mali Badnjak”. Sol Tapas i Johann Franck na sami Badnjak tradicionalno pripremaju koncert i specijalnu ponudu tapasa.

Korica, prva zanatska pekara u Zagrebu, nudi sezonski cruffin s kremastim gingerbread punjenjem, osvježavajućim coulisom od mandarine i sugarsnap cookiejem. Za ljubitelje old school slatkoga Salo na Dolcu nudi paprenjake od vlastitog brašna, biskupski kruh te prhku pitu.

Nav, Dobra hrana, instagram

Proof33, jedan od najnovijih zagrebačkih streetfood koncepata ima zimsku štrudlu od bunceka, a po gradu se priča i o njihovu prefinom stollen kruhu.

Express Bar među gradskim je šmekerima poznat kao the place za specialty kavu, čajeve i koktele, a svake se zime ozbiljno pozabave i signature toplim čokoladama, koje sami proizvode isključivo od najkvalitetnijih sastojaka. U ponudi je, između ostaloga, i jedna božićna – tamna s rumom.

Panettone Boogie Lab, instagram

Što je advent bez panettonea? Ovaj obožavani talijanski slatki kruh već nekoliko godina ima svoju kultnu hrvatsku verziju. Vrhunski panettone rade u suradnji Kroštula x Boogie Lab. Uvijek iznenade novim kombinacijama okusa, a ove godine imaju i onaj s Bajaderom, legendarnom zagrebačkom pralinom. Panettone iz vlastite proizvodnje ove je godine po prvi puta predstavila i Pekara Dubravica koja je recepturu usavršila s talijanskim slastičarom Andreom Tortorom.

Panettonne Dubravica, instagram

Što se tiče fine dininga, jedinstveno iskustvo blagdanske ponude svakako je adventski brunch nedjeljom u Esplanadinom restoranu Zinfandel . Služi se od 12.30 do 16.00 uz pjenušac dobrodošlice i glazbenu pozadinu na klaviru. Dubravkin put i ovog Adventa sredinom prosinca predstavlja novi božićni degustacijski meni. Nešto novo ove godine priprema chef Tvrtko Šakota u Nav naime, zvijezda njegova božićnog menija posavska je guska. Nakon što odleži nekoliko tjedana u dry age vitrini, od guske se priprema čitav niz elaboriranih jela poput pršuta od prsa, gustog ragua od srca i ćevapa.

Posjet Zagrebu uvijek je dobra ideja, a Zagreb za vrijeme Adventa zaista je sjajna destinacija. Vjerujemo da ćete naći nešto za sebe.

Sretne i blagoslovljene blagdane želi vam Delicious Zagreb tim!

Cover photo - Julien Duval

No items found.