201 studio
Vege kutak u cvijeću
Nadomak centra prema istoku grada, na radost svih foodieja, niknulo je novo mjesto vegetarijanskih i veganskih delicija, ali ne i samo to. Ovo je simpatično mjesto s misijom dobre hrane, i pazite sad – cvijeća (!), novi projekt dobro znane miljenice javnosti, Ivane Bekavac, dežurne chefice televizijskog kulinarskog showa Hell’s Kitchen Hrvatska, kuharice čije je ime bilo i iza nekadašnje voljene zagrebačke zalogajnice Kut. 201 Studio nesvakidašnji je spoj bistroa i cvjetnog ateljea, u kojem je ovaj put spojila vizije sa sestrom Marom i njenom ljubavlju prema cvijeću. Smješten iznad Kvaternikovog trga na kružnom toku pod lijepim Srebrnjakom, varljivo je bazičnog uređenja, ali pun rustikalnog šarma poput kakvog starog burgundskog bistroa u kojem se pored vas može naći ratar, pop ili gradonačelnik:) Dojma smo da je to i želja glavnih protagonista ove lijepe priče; mjesto gdje se može doći na izdašan gablec, finu večeru, ali i trčeći doručak, ili pak samo kavu s prijateljima, čašu vina…

Zidovi su obloženi malim bijelim pločicama kakve su imale naše bake i lijepim lučnim ogledalima, a prostorom vlada upečatljivi centralni bar optočen malim crvenim keramičkim pločicama. Okružuje ga 15 visokih stolaca, a u ostatak prostora može se smjestiti još dvadesetak ljudi. Ispred, uz užurbanu Petrovu, mala je vedra terasa koja prima 20 gostiju.
Što se poslužuje
Meni je sažet i sezonski, a kao takav često se mijenja i ostaje zanimljiv. U 201 ponose se sezonskim i lokalnim namirnicama i suradnjom s malim hrvatskim farmama i dobavljačima.

Prva na trenutnom meniju domaća je granola sa sezonskim voćem i jogurtom koji za vegane može biti i sojin. Tu su i juha dana, zatim sendvič te obilata vege zdjela, a na kraju tri deserta, jedan bolji od drugog! Spicy mix oraščića izvrsna je pratnja ako ste samo došli na čašu vina ili koje pivo. Ponuda pića jednostavna je i kvalitetna kao i hrana, pa se ovdje može popiti dobra specialty kava, domaći ledeni čaj ili smoothie, cijeđeni sokovi, matcha latte, craft pivo iz pivnice Garden Brewery, ali i vino iz male ponude od tri imena koja mijenjaju svaka dva tjedna. Kako nam kažu, u planu su i kulinarske radionice i vinske večere, pa naćulite uši!
Što su kušali naši kuhari
Meni nije dug, a mi smo bili jako gladni, naravno da smo probali sve:)

Počeli smo bogatom vege zdjelom, kojom je vladao sjajan humus s bulgurom uz kiselu mrkvu i ciklu, sve pokriveno majonezom s rikolom, sjemenkama i svježom potočarkom. Uslijedila je odlična gusta juha od buče duboka okusa od, činilo se, dobro zapečene tikve, s bučinim uljem i pečenim sjemenkama, koju je pratio prepečenac s tofuom i crnim češnjakom. Došao je na red i toplo-hladni sendvič, bogat sjemenkama, tofuom i kiselim povrćem, sa zelenom majonezom od rikole i dijon senfom. Za kraj, posegnuli smo za savršenim kolačem od palente, gustim i vlažnim, s krasnim okusima badema i limuna. Jelo smo popratili svježim voćnim sokom s ciklom i medom, a završili kostarikanskom kavom Lively roastersa.
Spomenimo i cvijeće, koje u sobi u pozadini pored kuhinje aranžiraju u prekrasne bukete i vijence, u vazama iz Marine kolekcije koje također možete kupiti. Cvjetni aranžmani koje smo zatekli imali su divnu rustikalnu ‘vibru’, kombinirani od svježeg i suhog cvijeća i lišća poput srebrenke, suhog eukaliptusa i šarenih jesenskih listova.
